Blog

Benieuwd naar wat het team van Pop-up Dance allemaal doet? Volg dan onze blog, voor updates over onze lopende producties en leuke backstage verhalen! Elke paar weken zal Julia op deze pagina verslag doen.


Videoblog Voordekunst

Speciaal voor onze supporters van Voordekunst kun je hier inloggen voor ons videoblog.(23-02-2018)

Assepoes op de foto


Inmiddels staat onze crowdfundactie alweer drie weken online. Na een snelle en goede start stagneert het nu sinds een week een beetje. Dat is misschien logisch, want de kring mensen die het dichtst bij ons staan hebben gelijk de eerste twee weken gedoneerd en nu moeten we mensen bereiken die ons (nog) niet kennen. We hebben nog eventjes en wellicht zullen mensen zich last minute bedenken dat ze eigenlijk nog wilden doneren (want: vergeten of “dat komt wel”). Ondertussen is het toch wel spannend, want alles staat of valt met deze twee laatste weken!

Ondertussen hebben we toch al een plan gemaakt voor als de actie succesvol is, want als het groene licht er is, willen we gelijk van start gaan! Voor volgende week staat een fotoshoot gepland in t’ Witte Huis in Pijnacker met fotograaf Martin van Dongen. We willen daar campagnebeelden schieten voor flyers en posters, zodat we publiciteitsmateriaal hebben om onze productie meer onder de aandacht te brengen bij potentiële “bookers”. Juist omdat we nog niets hebben, is het lastig om een beeld te maken van wat we uiteindelijk willen hebben, maar weer geldt dat je met publiciteit niet vroeg genoeg kunt beginnen. Gelukkig zijn er weer geweldige mensen die ons helpen!

Kostuums te leen
Vorige week maandag mochten bij meesterkleermaker Daan Wieman een kijkje nemen in de kostuumsopslag van Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Via hem kunnen we kostuums lenen voor het fotobeeld, niet te verwarren met de kostuums die we zelf gaan maken voor de eigenlijke voorstelling (en waar we dus geld voor nodig hebben). Wat een schatkamer! We waren op zoek naar twee kostuums: één voor de Assepoester op het bal van de prins en één voor een beeld van de arme, schoonmakende Assepoester. Na veel rekken doorspitten en jurken aan- en uittrekken hebben we voor allebei de Assepoesters iets kunnen vinden (dat kon ook bijna niet anders met zo’n grote kostuumopslag). Voor de eerste foto een prachtige (roze) galajurk met honderden lagen stof en geweldige stenen op de voorkant. Roze is niet echt onze favoriete kleur, maar gelukkig is Youri erg handig in Photoshop. Voor het tweede kostuums hebben we een beige, oude onderrok gevonden en verschillende werkschortjes. Samen met een witte blouse en een beige shawl uit eigen voorraad moet dat een geschikte outfit worden.

Locatie gevonden
De locatie, t’ Witte Huis, is het voormalig Raadhuis van Pijnacker. Middenin bevindt zich een mooie wenteltrap, die heel erg geschikt is voor de foto’s die we in gedachten hebben. Tegenwoordig zit er een fijn Italiaans restaurant in het gebouw (dat we natuurlijk eerst een keertje uit moesten testen). Dit betekent echter dat de fotoshoot buiten de openingstijden (lees: vóór half tien s’ ochtends) zal moeten plaatsvinden. Gelukkig komen we uit de omgeving en niet uit Zuid-Limburg…

Stiekem zijn we dus al aan het werken met het idee dat de crowdfundactie gaat slagen, maar ondertussen liggen we ’s avonds soms wakker met de vraag: “Maar wat als het nou niet lukt…”. Pas als we de 100% hebben gehaald kunnen we opgelucht ademhalen en ons met nóg meer overtuiging op onze Assepoes storten.

(05-02-2018)

Filmen voor Assepoes


Na wéken, misschien wel máánden, van voorbereiding zijn we nu dan toch echt begonnen: het opzetten van onze eerste eigen productie, Assepoes. Het idee is er al jaren, maar nu is er de tijd en de mogelijkheid. Hoewel er één ding nog ernstig ontbreekt: geld. “Kunstenaars leven van hun passie” is een heel mooie uitspraak, maar in de realiteit blijft het daar helaas bij: een mooie uitspraak. Ook dansers kunnen helaas niet van de lucht leven, laat staan uit het niets een productie opzetten.

Bij De Dutch Don’t Dance Division hebben we echter wel al geleerd om met een minimum aan financiële middelen een kwalitatief goede voorstelling neer te zetten, die toegankelijk is voor een breed publiek. Dat is dan ook ons doel. Om toch dat eerste opzetje te hebben, gaan we proberen via voordekunst.nl ons startkapitaal bij elkaar te krijgen. Na het uitschrijven van ons idee en het maken van een planning voor de komende maanden was dit dan ook onze volgende stap in het proces.

Bij voordekunst werken professionele mensen, die uiteraard kunst een warm hart toedragen, maar die ook veel verstand hebben van het concept ‘crowdfunding’. En daar kunnen wij als jonge ondernemers natuurlijk van leren. Na goedkeuring van ons concept en onze doelstellingen, zijn we op weg geholpen met het schrijven van een promotietekst, het maken van een filmpje en het bedenken van tegenprestaties voor onze gulle donateurs. Allemaal met het doel potentiële donateurs warm te maken voor onze prachtige productie in spe. Inmiddels staat onze crowdfundactie online en hebben we de eerste donateurs al binnen gehaald. We krijgen erg leuke reacties op het filmpje dat we hebben gemaakt. Gelukkig maar, want dat was het onderdeel dat de meeste tijd kostte en ook zeker het uitdagendst was!

In de eerste plaats was er het schrijven van het script. Dat verliep relatief serieus, want we wilden allebei een zo compact mogelijke tekst, die wél zou aanspreken en genoeg zou vertellen wat wij wilden uitdragen. Vervolgens moesten we bepaalde zinnen uit het hoofd leren, omdat we deze live op de camera zouden moeten zeggen. Nou ja, liever gepassioneerd overdragen dan zeggen, maar nog liever zeggen dan opzeggen, zeg maar. Deze zinnen hebben we een paar keer proefgedraaid op de camera thuis. Laat ik stellen dat er meer blooper- dan promotiemateriaal bij zat om een impressie te geven van hoe dat ons verliep. We zijn niet voor niets dansers die een verhaal liever fysiek dan verbaal vertellen…

Het filmen zelf verliep goed, we hadden een paar mensen weten te regelen die ons ‘filmpubliek’ wilden zijn (grote dank aan deze geweldige vrijwilligers) en hadden een soort huiskamersetting gecreëerd. Daar zaten ze op de bank, terwijl Youri hun blikken redigeerde en cameravrouw Kyra alles netjes opnam. Later was het onze eigen beurt en probeerden we de gênante spraakvertoning van de dag ervoor te vergeten.

Tot slot het knippen, plakken en bewerken. Het was nog een hele klus om alle tekst onder de video in te spreken, met eenzelfde intonatie als we de dag ervoor live hadden gedaan. En om de beelden zo te bewerken dat ze netjes in elkaar overliepen en muzikaal ook een beetje goed uit de verf kwamen (want ja, we blijven dansers…)
Uiteindelijk zijn we erg blij met het eindresultaat! Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost (spreekwoordelijk dan), maar hopelijk gaat dit de harten van onze toekomstige donateurs veroveren. En… we zijn van start!